Mijn verhaal #2: Wat ik als kind niet in woorden kon uiten zette ik op papier

Mijn verhaal #2: Wat ik als kind niet in woorden kon uiten zette ik op papier

Als kind tekende ik zoveel dat mijn ouders mij een bureautje met stoel gaven. Naast de stapel blanco papier lag een potlood aan een touwtje (ik was twee). Als ik uit school kwam, als kleuter, was het eerste wat ik deed: tekenen. Alsof ik dat op de school niet al had gedaan. Op de lagere school raadde de docent mijn ouders aan om mij naar tekenles te laten gaan. Ik wilde namelijk meer leren en school kon mij dat niet bieden. Zo gezegd, zo gedaan.

Elke donderdagmiddag ging ik naar teken- en schilderles in het cultuurhuis. Dingen precies natekenen was niet mijn specialiteit, ik had zo mijn eigen creatieve ideeën. Ik tekende mijn dagdromen op grote vellen papier. Wat ik als kind niet in woorden kon uiten, zette ik op papier. Dat was, en is nog altijd, mijn manier om mijn gevoelens te uiten.

In mijn examenjaar op de middelbare school wilde mijn moeder van mijn vader scheiden. Ze was bijna een jaar niet thuis. Mijn vader (die zijn eigen uitdagingen had) en ik botsten in die tijd zo erg dat ik meerdere weken bij mijn vriendinnen logeerde. In die tijd werd ik aangenomen op vier kunstacademies, ik koos voor de docentenopleiding in Arnhem.

Voor mij werkte het zo: de situatie was moeilijk, maar ik wilde eerlijk aan mezelf blijven en geen slachtoffer van de situatie zijn. Dat ik mijn vader of moeder niet op andere gedachten kon brengen, was duidelijk. Daarom moest ik mijn eigen weg gaan. En dat deed ik door datgene waar ik goed in ben uit te bouwen. Mijn creatieve uitingen spreken voor mij, als ik me niet gezien of gehoord voel. Mijn interesse ging uit naar wat het voor mij betekent om vrouw te zijn. Ik fotografeerde sterke en kwetsbare meisjes, tekende vanuit mijn perspectief de wereld om me heen. Verdwaald tussen sprookjes en de harde wereld. Met mijn ouders kwam het weer goed en zijn nu nog bij elkaar.

met dank aan lillyandthecity.nl

lees meer: #3 mijn huwelijk en een kinderwens